Kedves Látogató!

Magyarország mumbai főkonzulátusának összes munkatársa nevében tisztelettel köszöntöm honlapunkon.     

Valamennyien megtiszteltetésnek érezzük, hogy India gazdasági és pénzügyi központjában, s egyúttal az immár tartósan a világ egyik legdinamikusabb növekedését felmutató indiai gazdaság motorját jelentő nyugat- és dél-indiai szövetségi államokban járulhatunk hozzá az országaink közötti gazdasági, kulturális, turisztikai és humán kapcsolatok erősítéséhez.

Magyarország mumbai jelenlétének hosszú évekre visszanyúló hagyományai vannak. Az elmúlt évtizedekben számos magyar vállalat tartott fenn képviseletet a városban, s hosszú időn keresztül magyar kereskedelmi képviselet segítette a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok terén kínálkozó lehetőségek kihasználását. A későbbiekben Binod Khemka személyében egy köztiszteletben álló, tekintélyes üzletember képviselte tiszteletbeli konzulként a magyar érdekeket a városban.

A növekvő kereskedelmi forgalom, az erősödő befektetési kapcsolatok, a számában gyorsan gyarapodó nyugat- és dél-indiai középosztály részéről a magyarországi utazások iránt megnyilvánuló, egyre élénkülő érdeklődés, s általában India kapuinak szélesebbre tárása a külföld előtt, illetve a külföld irányába a XXI. század első évtizedének végére már kifejezetten szükségessé is tette nyugat- és dél-indiai hatáskörrel egy mumbai székhelyű állandó magyar képviselet megnyitását. A világ növekedési központjaival való kapcsolatok szorosabbra fűzését, az Európán kívüli piacokon való erőteljesebb jelenlétet szorgalmazó új kormányzati külpolitikai stratégia a keleti és a déli nyitás koncepciója keretében nemcsak lehetővé teszi, hanem szorgalmazza is új magyar diplomáciai képviseletek létrehozását, s ennek jegyében került sor  2014-ben Magyarország mumbai főkonzulátusának megnyitására.

Az azóta eltelt idő többszörösen visszaigazolta a döntés helyességét. A vízumforgalom sokszorosára emelkedett, az indiai gazdaságban meghatározó szerepet játszó, mumbai székhelyű nagyvállalatok szinte mindegyike magyarországi érdekeltségekre tett szert, az ugyancsak mumbai székhelyű, vezető indiai utazási irodák kínálatában Magyarország egyre előkelőbb helyen szerepel. Büszkeségre ad okot az is, hogy a világhírű bollywoodi producerek, rendezők és filmsztárok egyre gyakrabban élnek a magyarországi forgatások által kínált lehetőségekkel, kedvezményekkel, a magyar filmipar szolgáltatásaival.

A mumbai főkonzulátus munkatársai örömmel járulnak hozzá a gazdasági, kulturális, turisztikai és humán kapcsolatok elmélyítéséhez, a Magyarország és India közötti együttműködés erősítéséhez. Készen állunk a két ország intézményei, gazdálkodó szervezetei és állampolgárai közötti kapcsolatok támogatására és szolgálatára, fontos feladatunknak tekintjük az indiai piacon megjelenni kívánó magyar vállalatok erőfeszítéseinek segítését, a turisztikai és filmipari kapcsolatok erősítését, a felsőoktatási együttműködés elmélyítését, a magyar kultúra indiai láthatóságának előmozdítását. Kiemelt feladatunk és kötelességünk felelősségi területünk földrajzi határain belül a konzuli szolgáltatások gyors és hatékony biztosítása, a magyar állampolgárok, természetes és jogi személyek érdekeinek védelme és képviselete.

Kérem, hogy a fenti kérdésekben, illetve minden más, Magyarország mumbai főkonzulátusának felelősségi körébe tartozó ügyben bizalommal forduljon hozzánk.

Jári Ferenc
főkonzul