Tájékoztatjuk az Érdeklődőket, hogy Magyarország a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást kötött az Indiai Köztársasággal, így a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásának megállapításáról szóló 7/2021. (IV.29.) KKM rendelet ennek megfelelően kiegészül. A rendelet 2021. október 12. napjától hatályos.

A jogszabályváltozás következtében a módosítás hatályba lépésének dátumától Magyarország indiai külképviseletein elindul a C (schengeni) vízumkérelmek átvétele és a vízumok kiadása, de csak kizárólag az indiai védettségi / oltási igazolással rendelkező vízumkötelezett harmadik országbeli állampolgárok tekintetében azokban az ügyekben, melyeknél a Vízumkódex rendelkezései szerint az eljáró tagállam Magyarország. Hangsúlyozzuk, hogy a vízumkérelmek átvétele nem általános, így csak azon indiai állampolgárok tudnak utazási céltól függetlenül (schengeni) C vízumkérelmet benyújtani rövidtávú, legfeljebb 90 napig érvényes tartózkodásra, akik rendelkeznek indiai védettségi / oltási igazolással. Tehát azon indiai állampolgárok, akik indiai védettségi / oltási igazolással nem rendelkeznek azok továbbra is a 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól előírásai szerint nyújthatnak be C vízumkérelmet és utazhatnak be Magyarország területére.

Tájékoztató a nem magyar állampolgárok magyarországi belépésével kapcsolatos szabályokról a COVID-19 járvány alatt itt érhető el: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-covid-19-jarvany-miatti-magyarorszagra-torteno-belepesi-korlatozasokrol