A Magyar Állami Operaház társulata 2022. október 8-16 között kiemelkedő sikerrel vendégszerepelt Mumbai-ban. A 94 fős társulat mumbai tartózkodása során 5 előadásra került sor India legnagyobb kulturális centrumában, a Tata konszern által 1969-ben alapított National Centre for the Performing Arts színháztermeiben. A központ nagytermében (Jamshed Bhabha Theatre) az Operaház három alkalommal, teljes díszlettel játszotta ifj. Richard Straussa Denevér című nagyoperettjét, egy alkalommal pedig operakoncert formátumban a Bánk bánt. Az Experimental Theatre-ben egy alkalommal meghívott közönség számára Kodály és Dohnányi műveiből összeállított kamarakoncertre került sor, amelyet magyar ízeket is tartalmazó vacsora követett.

Az Operaház vendégszereplésének külön színfoltja volt, hogy a Denevér és a Bánk bán előadásokban részt vettek India egyetlen professzionális szimfónikus zenekara, az NCPA által fenntartott Symphony Orchestra of India zenészei is (a művek betanítására és a próbákra az operaház zenekarának tagjai napokkal korábban kiérkeztek).

Valamennyi előadást kiemelkedő érdeklődés, nagy siker és sok elismerés kísérte. Az Operaház vendégjátéka a közel 75 éves magyar-indiai diplomáciai kapcsolatok történetének eddigi legnagyobb volumenű kulturális eseménye volt.