2018. november 13-án magyar-indiai film és turisztikai szimpóziumra került sor Budapesten. Az eseményre november 12-14. között Budapestre látogatott Sanjay Dutt bollywoodi filmsztár, Manyata Dutt színésznő és producer, a Sanjay Dutt Productions vállalat vezérigazgatója, Madhur Bhandarkar bollywoodi rendező, Romil Pant, a Thomas Cook (India) alelnöke és Karan Anand, a Cox & Kings utazási iroda partnerkapcsolatokért felelős igazgatója, az indiai kormány turisztikai tanácsadója. A rendezvényre Indiából és Londonból ugyancsak Budapestre érkezett a punjabi regionális film és szórakoztatóipar számos ismert képviselője (producerek, televíziós csatornák tulajdonosa, rendezők, színész-énekes, a filmforgatások pénzügyi hátterét biztosító szakértők).

A nagy érdeklődéssel kísért rendezvényen megjelentek a Nemzeti Filmalap, a magyarországi filmforgatásokat intéző produkciós irodák, a Színház és Filmművészeti Egyetem vezetői, a Magyar Turisztikai Ügynökség, különböző magyarországi turisztikai vállalkozások, szállodák, éttermek képviselői, a magyar-indiai kapcsolatok ismert személyiségei.

A szimpóziumon, illetve az azt megelőző és azt követő partnertalálkozók során részletes tájékoztatás hangzott el a magyarországi filmforgatások technikai és pénzügyi feltételeiről, a támogatási rendszerről. A megjelent bollywoodi személyiségek ismertették a világ legnagyobb filmiparát jelentő indiai filmgyártás külföldi forgatási helyszínek iránti érdeklődésének okait és feltételeit. Elek Dóra, a jaipuri nemzetközi filmfesztivál dokumentumfilm kategóriájában díjnyertes Világlátó Baltazár című film rendezője beszélt a film megszületésének körülményeiről és az indiai forgalmazással kapcsolatos tervekről (a film hindi és tamil nyelvű szinkronja a KKM támogatásával jelenleg készül).

A szimpózium turisztikai blokkjában a két legnagyobb indiai utazási iroda vezetői tájékoztatást adtak a nemzetközi idegenforgalom növekedésének egyik legnagyobb tartalékát jelentő indiai kiutazó turizmus sajátosságairól, az MTÜ részéről pedig Magyarország turisztikai értékeit bemutató előadás hangzott el.

A szimpóziumot megelőzően, illetve azt követően partnertalálkozókra került sor, amelyek során a Nemzeti Filmalapban Havas Ágnes vezérigazgató és a Filmalap nemzetközi igazgatója adott tájékoztatást a magyarországi filmforgatási lehetőségekről (Havas Ágnes hasonló tartalmú előadást is tartott a szimpóziumon), a Magyar Turisztikai Ügynökségben pedig Máté Kristóf, az MTÜ üzletfejlesztési igazgatója folytatott részletes megbeszélést a Thomas Cook (India) alelnökével a Magyarországra irányuló indiai turizmus növelésének lehetőségeiről. Az indiai vendégek az etyeki filmstúdiót és budapesti filmforgatási helyszíneket magába foglaló tematikus városnézésen is részt vehettek.